Tuesday, 1 April 2014

Eczema

Anakanda abi ummi kena eczema. Sejak berusia 2 bulan. Kini usia Afina hampir 4 bulan. Bermakna hampir 2 bulan Afina sudah mengalami eczema. Menurut Dr. Fahmi dari Poliklinik Ar-Razi, Afina mengalami Atopic Dermatitis..type of eczema. Berpunca dari darah.. Sebab background parents ada history resdung, asma..dll. Benda ni boleh kena pada sesiapa pun. Sebab faktor sejarah keluarga. Cuma cepat atau lambat jer muncul. Nak jadi 'rezeki' Afina..dia kena sejak dari berusia 2 bulan. :-)
 
Permulaan Afina kena di pipi. Kata orang tua-tua..'ruam susu'. Abi ummi ingat betullah ruam susu.. Tapi makin lama makin merah. Pipinya jadi makin keras. Kadang berair. Keadaan semakin buruk selepas dapatkan rawatan di sebuah klinik. Doktor yang kurang arif tentang kanak-kanak (mungkin) & kekhilafan kami juga kerana tidak mendapatkan rawatan terus dengan pakar kanak-kanak. Walhal sedia maklum, kulit baby tersangat sensitif. Pertama kali Afina berada dalam keadaan 'kurang sihat' seperti ini. Mungkin kami terlebih nervous. Huhu..
 
*gambar ehsan google
(lebih kurang macam ni la pipi Afina dulu..merah, berair..)
 
Selepas sekali dua kami menggunakan krim yang dibekalkan..melihat keadaan Afina yang semakin teruk, serta merta kami stop guna krim tersebut. Risau!. Kemudian kami mendapatkan rawatan di Pakar Kanak-kanak. Pelbagai krim dibekalkan. Ummi disuruh pantang pelbagai..(majoriti kena pantang). Sebab Afina BF (breastfeed). Ummi turutkan. Tapi keadaan Afina tetap sama. Malah semakin bertambah ruam merahnya..di leher pulak. :-( Dalam masa yang sama, kepala Afina dipenuh dengan kerak kepala (kata orang tua-tua). Macam berkuping-kuping. Makin di cuci, makin banyak keluarnya.
 
Krim dari Pakar kanak-kanak juga tidak berapa sesuai dan serasi dengan Afina. Kami stop lagi! Dalam masa yang sama..ikhtiar pelbagai macam cara lain. Ada yang suruh sapu madu..tepung ubi..bedak sejuk.. Segalanya kami ikhtiar demi mengurangkan kesakitan anakanda tercinta. :-(
 
Selepas hampir sebulan, Allah ketemukan kami dengan Dr. Fahmi. Alhamdulillah, dengan izin-Nya..menggunakan krim-krim, sabun, mandian & antibiotik..keadaan Afina semakin ok. Hebatnya kuasaMu Ya Allah :-) Dr. Fahmi meyakinkan kepada kami, supaya banyak bersabar. Kerana penyakit seperti ini memerlukan masa yang agak lama untuk sembuh. Alhamdulillah, kami semakin jelas dengan apa yang sedang dialami oleh Afina.
 
Hampir 2 bulan Afina mengalami Atopic Dermatitis, alhamdulillah dengan izinNya keadaan Afina semakin ok. Allah nak kita usaha lebih kan? :-)
 
Alhamdulillah, Allah anugerahkan Afina kepada kami.. Afina tak pernah meragam dengan sakit yang di alaminya. Cuma meragam sebab kami terpaksa bedung tangannya hampir sepanjang masa. Bagi mengelakkan kulitnya kembali melecet. Alhamdulillah, Afina anak yang sangat kuat!
 
Terima kasih Ya Allah atas anugerah & ujian ini! :-)
 
Ada yang menegur ummi...'eh Afina nak fully BF, kenapa boleh kena eczema pulak?' (seolahnya, anak yang fully BF takkan kena penyakit apepun). Ummi hanya tersenyum. Malas nak berhujah panjang lebar. Siapa kita untuk menidakkan takdir Allah? :-)
 
 
Ummi.


1 comment:

ummuhana said...

Assalamualaikum..
syafakillah untuk anak akak..
insyaAllah ada hikmahnya..
setiap sesuatu pasti ada ubatnya..
apa kata akak try mealshake dan omega guard untuk anak akk...insyaAllah kebanyakan ibu2 kaata berkesan..
jemput ziarah blog saya yg tak seberapa

www.hanasihat.blogspot.com
hanasihat@gmail.com